Színes-köves geotúra a Káli-medence kapujában

Időpont: 2017. augusztus 27.

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó helye: Balatonrendes, vasútállomás

Távolság: 9 km

Túra ideje: 10:00

Geotúránk során elsőként az egykor az Egyenlítő vidékén időző vörös sivatag köveit csodálhatjuk meg a balatonrendesi bánya gigantikus, marsbéli tájat idéző amfiteátrumában. Kis idő múlva már a fonyódi és boglári kettős várhegy kúpjaiban gyönyörködhetünk a szőlők magasságában, majd betérünk egy  kráterekre emlékeztető mélyedéseket rejtő erdőbe. 

Kővágóörs határában a terület jellegzetes vörös és fehér homokkövei gyakorlott kezek rakta kerítésekben és művészien megépített parasztházakban köszönnek vissza ránk. A falu mindkét végén megcsodálhatunk egy-egy kőtengert, ahol felidézhetjük a 10 millió éve még itt csillogó Pannon-tó különleges világát.

Egy homokbánya gödrét érintve az Ecséri templomromnál veszünk utolsó lendületet, ahol a kora középkor atmoszféráját szívhatjuk magunkba, és gyönyörködhetünk a mindössze 5000 éve létező fiatal Balaton nyári fényeket tükröző vizének látványában. Ha időnk engedi, megnézzük a pálkövei homokkőbányát (ahol őshüllő lábnyomokat fedeztek fel a 60-as években). Pár lépéssel odébb Bajcsy Zsilinszky Endre nyaralójának vadregényes Balaton-parti kertjében a Balaton kialakulásáról és vizével kapcsolatos titkairól hallhatunk érdekességeket. Mivel a program éppen a pálkövei strandon ér véget, érdemes fürdőruhát is készíteni a hátizsákba, hogy a forró sivatagot idéző vörös kövek világából a Balaton hűs hullámaiba csobbanhassunk, és hamisítatlan nyár végi hangulatban fejezhessük be a geotúrát!                                        

Megvárjuk a 10:10-kor Tapolca felől érkezőket is! 

Útvonal: Balatonrendes-Kővágóörs-Ecséri-templomrom-Pálköve-Balatonrendes.

A túra ideje: 5 óra

Jelentkezés szükséges, előző nap 16.00 óráig!

Jelentkezés és információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. 
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Megközelítés

Kiindulási hely