Látók és nem látók kézfogó geotúrája a Cuha-völgyben

Időpont: 2017. szeptember 10.

Helyszín: Cuha-völgy, Vinye

Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő

Találkozó időpontja: 8:00 óra

Találkozó helye: Veszprém vasútállomás

Távolság: 6 km

Túra ideje: 6 óra

Ezen a programunkon látó és látássérült természetjárókat egyaránt várunk a Bakony szívébe, a Cuha-patak fenségesen vad szurdokvölgyébe, természetesen két túravezetővel. Egy rövid szakaszon fogunk csak együtt haladni, itt olyan módon idézzük meg a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteit, hogy a térség kőzeteivel és megkövült élőlényeivel az első megállóban kizárólag a tapintásunk segítségével érintkezhetünk! (Melyeket az első pihenőnél a túravezetők a hátizsákjukból varázsolnak majd elő).

Az első pihenő után a két csoport elköszön egymástól, és az egyre vadregényesebbé váló erdei ösvényen több alkalommal farönkökön és köveken kell átkelnünk a Cuha-patak túlsó oldalára. Aki nem szeretné az egyensúlyérzékét tesztelni, vízálló bakancsban, gumicsizmában, szép idő esetén akár mezítláb is belegázolhat a kristálytiszta, sekély vízbe!

Fejünk felett kanyarog az ország legszebb nyomvonalon haladó erdei vasútja, melynek megépítése bravúros mérnöki megoldásokat igényelt. Több alkalommal gyönyörködhetünk a síneket hordozó kecses, boltíves viaduktokban, ragyogó fehér mészkővel falazott alagutakban, merészen keskeny, robbantással kialakított sziklaereszekben és néha hallhatjuk a rajtuk robogó vonatok zakatolását.

Egy helyi kőzet és kövületgyűjteménynek is beillő vasúti emlékmű is őrt áll az ösvény mellett, ahol néhány érdekes vasúttörténeti eseményt villantunk fel.

Két barlang és egy forrás koronázza meg ezt a túraszakaszt. Vinyére érve lehetőség van lecsatlakozni a túra további részéről és a Kőpince Vendégházban frissítők, étkezés mellett megvárni a vonatot és a hosszú túráról visszaérkezőket.

A továbbhaladókkal az egykori Pannon-tó 10 millió éves strandjára látogatunk el, valódi selymes érintésű homok és a parti hullámverésben gömbölyűre formált kavicsok közé. Meghódítjuk a 4000 éves fölsáncok birodalmát, megidézve Európa történelmének hajnalát, majd zseblámpával felfedezünk egy különleges barlangot, ahol egy borz volt az utolsó bizonyított lakó.Utolsó állomásunk egy szenzációs helyszín, ahol egy ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak a gyerekek.

Részletek:

Találkozás a mindkét túravezetővel, Sárdy Juliannával és Pongráczné Zsuzsival vasárnap reggel 8-kor a veszprémi vasútállomáson a jegypénztáraknál. A vonat 8:15-kor indul Győr irányába, ahonnan a csapat Porva-Csesznek vasúti megállóban száll le.

Aki Győr irányából érkezik, vagy reggel 9:10-kor csatlakozhat be Porva-Csesznek vasútállomáson a teljes túrára, vagy 13:00 órakor Vinyén a második túraszakaszra.

Visszaút: A vonatunk 16:47-kor érkezik meg Vinyére.  A két csapat együtt száll fel a Veszprém irányába tartó vonatra. Mindkét túravezető elkíséri a csapatot Veszprémig.

Előzetes jelentkezés szükséges, előző nap 16.00 óráig!

Jelentkezés és információ:
Sárdy Julianna
+36 30 491 0061
sardy1@bfnp.hu
 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line vagy a program helyszínén, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről! hírlevél
Segítse munkánkat, ossza meg véleményét túráinkról! kérdőív 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. 
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

 

Megközelítés

Kiindulási hely

Kapcsolódó tájegységek